Sëmundja neurodegjenerative është një term ombrellë për një sërë kushtesh që prekin kryesisht neuronet në trurin e njeriut.

Neuronet janë blloqet ndërtuese të sistemit nervor që përfshin trurin dhe palcën kurrizore. Neuronet normalisht nuk riprodhohen ose zëvendësohen, kështu që kur dëmtohen ose vdesin nuk mund të zëvendësohen nga trupi. Shembuj të sëmundjeve neurodegjenerative përfshijnë Parkinson, Alzheimer dhe sëmundjen Huntington.

Sëmundjet neurodegjenerative janë gjendje të pashërueshme dhe dobësuese që rezultojnë në degjenerim progresiv dhe/ose vdekje të qelizave nervore. Kjo shkakton probleme me lëvizjen (të quajtura ataksi), ose funksionimin mendor (të quajtura çmenduri).

Demencat janë përgjegjëse për barrën më të madhe të sëmundjeve neurodegjenerative , me Alzheimer që përfaqëson afërsisht 60-70% të rasteve të demencës .

Sëmundjet neurodegjenerative në të cilat fokusohet JPND janë:

  • Sëmundja e Alzheimerit (AD) dhe demenca të tjera
  • Sëmundja e Parkinsonit (PD) dhe çrregullimet e lidhura me PD
  • Sëmundja Prion
  • Sëmundjet e neuroneve motorike (MND)
  • Sëmundja e Huntingtonit (HD)
  • Ataksia spinocerebelare (SCA)
  • Atrofia muskulare kurrizore (SMA)