Anna Stigsdotter Neely
Umeå universitet
Sweden
Memory training for persons with Parkinson's diesease
Forte, the Swedish Research Council for Health, Working Life and Welfare
307,943
01/01/2015
3
Parkinsons sjukdom är en progressiv neurodegenerativ sjukdom som leder till nedsatt motorisk funktion men även påtagliga kognitiva nedsättningar. Till skillnad från de motoriska nedsättningarna som idag kan behandlas framgångsrikt med läkemedel så är behandlingsalternativen mer eftersatta för kognitiv dysfunktion. Flera studier har visat att dessa nedsättningar kan få ytterst negativa konsekvenser för vardagligt liv och livskvalité. Således är ett centralt område för fältet att studera effekter av riktade kognitiva interventioner. Vi har i tidigare arbeten studerat träning av arbetsminnets uppdateringsprocesser hos friska äldre och yngre personer. Våra resultat har visat på goda träningseffekter som medföljts av ökad hjärnaktivitet i striatum (Dahlin et al., 2008, Science). I en uppföljande studie på unga påvisades även ökad dopaminutsöndring i striatum som funktion av träning (Bäckman et al., 2011, Science).
Mot bakgrund av att Parkinson sjukdomen leder till låga nivåer av dopamin i striatum med inverkan på både motorisk och kognitiv funktion så är det av intresse att kunna påvisa om man med hjälp av en icke-invasiv och icke-farmakologisk intervention kan träna sig till bättre arbetsminne och ökade nivåer av dopamin. Om så är fallet kan denna behandling bli ett viktigt komplement till gängse klinisk behandling.
För att besvara projektets övergripande frågeställning om träning av uppdatering leder till förbättrad uppdateringsförmåga hos personer med Parkinson sjukdom så kommer ca 60 patienter i tidig sjukdomsfas att bjudas deltagande i tränings- eller placebogrupp. Före, efter och ett år efter avslutad träning kommer ett kognitivt testbatteri samt frågeformulär om kognitiv hälsa och välmående att administreras för att få en så heltäckande bild av effekternas varaktighet och generaliserbarhet till vardagligt fungerande.